ŠIROM och Catterfly + vernissage: Ann Catrin Olsson

Livemusik och konst i en salig blandning! Missa inte Širom! Ett spännande band från Slovenien som spelar nästan fiktiv folkmusik på en blandning av egenbyggda och vanliga instrument.

Ordet “Širom” är ett gammalt ord för ”runt” och ”širom sveta” översätts ”runt om i världen”. Det är exakt vad den slovenska trionens musik låter som – som om den har rest, lyssnat, klättrat, simmat och letat efter världens ljud. Deras breda influenser är inte alls slumpmässiga alls, eftersom alla tre musiker har deltagit i många band och projekt under det senaste decenniet och utforskat musik som kanske är okonventionell men som alltid, på något vis är kopplat till olika sorters folkmusik. Regionerna där medlemmarna växte upp (Prekmurje, Tolminsko och Kras) har också satt sin prägel på gruppens ljud, medan andra låtar återspeglar olika delar av världen. Naturligtvis är Široms musik öppen för tolkning, men man kan beskriva den som en repetitiv, mediterande, psykedelisk folktrance, som musiken som används som ett soundtrack för dokumentärer av vilda resor till det okända.

På scenen står också Catterfly (Gävle): Catterfly är ett soloprojekt av Emma Sörensen, där hon utforskar olika uttryck och genres och blandar elektronisk experimentell musik med akustiska inslag som sång, flöjt, munspel och dragspel. Med effekter leker hon med vardagliga ljud, loopar och improviserar ut i känslouttryck som för en genom böljande nyansrika ambienta världar. Mörka, luftiga, turbulenta, kosmiska och avantgardiska berättelser tar form.

I galleriet invigs Ann-Catrin Olssons utställning Something Vaguely Familiar en installation som söker efter brytpunkten mellan koreografi och arkitektur. I sitt konstnärskap utforskar Ann-Catrin Olsson samhörigheten mellan kropp, rum och rörelse, främst genom skulpturala installationer, video och objekt. I verken finns ofta ett koreografiskt element som tar spjärn mot eller förvränger rummet.

När: 16 november
Insläpp: 20.00
Inträde: 100/120kr (medlem/icke medlem)

Konserterna presenteras som en del av projektet Levande Kungen i samarbete med Studiefrämjandet, med stöd från Region Gävleborg och Kulturrådet. Utställningen produceras i samarbete med ABF Gästrikebygden och med stöd av Kulturrådet, Gunvor Göranssons Kulturstiftelse, Lars Bucans Kulturstiftelse och Sandvikens kommun.