Sonia Hedstrand – Life in 2,5 dimensions

En glittrig videoinstallation som undersöker vad som händer när gränserna mellan den tvådimensionella och den tredimensionella världen suddas ut? När alla använder filter för att se bättre ut och bara postar om sina framgångar men inget om motgångarna? När du kan gifta dig med din älskade animékaraktär i ett VR-spel? När du kan hyra en partner som alltid är snäll och glad?

Det tredimensionella livet är den komplicerade fysiska verklighet där vi lever, jobbar, kramas, äter mat, missar bussen, blir sjuka, svikna, överviktiga, känner oss osedda och blir deprimerade. Det tvådimensionella livet är bildernas, tv-seriernas, dataspelens och apparnas spännande, vackra, dramatiska, underhållande, empatiska och platta värld. Där är allt mycket enklare, och vi väljer att tillbringa mer och mer tid där.

I videoinstallationen ”Life in 2.5 dimensions” berättar personer som jobbar med att hyra ut sina känslor. De försörjer sig genom att agera familjemedlemmar, partners, dejter eller vänner i den fysiska verkligheten. Vi får också höra forskare inom emotionell sociologi och digital populärkultur analysera en samhällsinstitution där allt större del av gemenskap och tillhörighet kan köpas i form av performativt, estetiskt och emotionellt servicearbete.

Verket reflekterar över hur den ökade graden av representation och performativitet både yrkesmässigt och socialt hör ihop med den globala upplevelsekapitalismens utveckling, samt hur den eskalerande konsumtionen av dataspel och sociala medier påverkar våra relationer och känslor.

Sonia Hedstrand arbetar med video, fotografi, text och performance. Hennes konstnärskap analyserar och leker med underliggande strukturer i samhället och konsthistorien, med särskilt fokus på genus. Sonia är alumn från Whitney Independent Study Program, New York, 2012 och har en master i fri konst från Kungl. konsthögskolan, Stockholm 2011. Hon är även verksam som skribent och lärare, samt ingår i flera konstnärliga samarbeten som Dryckesbröderna, Osäkerhetsprincipen och 0s+1s Collective.

Utställningen öppnar den 3 November med en vernissage kl 20.00. Därefter är galleriet öppet: Tors: 18-20 Lör-Sön: 14-16. Utställningen produceras i samarbete med Konstfrämjandet Gävleborg.

IMG_5078